ING schrapt de komende vijf jaar 7000 banen, hoofdzakelijk in Nederland en België. Dat maakte ING maandag bekend, voorafgaand aan een beleggersdag.
In Nederland gaat het om 2300 voltijdsbanen, in België om 3500 banen. Van de 7000 banen die vervallen, komen er 950 van externe medewerkers.
De reorganisatie moet een jaarlijkse kostenbesparing van 900 miljoen euro opleveren in 2021. Daarnaast investeert ING tot 2021 zo’n 800 miljoen euro in een verdere overgang naar onlinebankieren.
Vorig jaar boekte ING een winst van 4 miljard euro. Het bankconcern is actief in 40 landen en heeft meer dan 52.000 medewerkers. Daarvan werken er 14.838 bij ING Nederland en meer dan 8100 in België.
In België worden de filialen van ING en Record Bank samengevoegd. Nederland en België gaan verder gebruikmaken van een digitaal platform voor alle gecombineerde activiteiten.
ING neemt voor de reorganisatie een voorziening van circa 1,1 miljard euro.
Ultralage rente
Digitale transformatie kost helaas banen, stelt het financiële concern. Bij welke onderdelen en afdelingen de banen verdwijnen, is nog niet precies duidelijk. In Nederland worden in elk geval onder meer staffuncties onder de loep genomen. genomen. Ook zullen er bij de bankfilialen, waar steeds minder mensen langskomen, banen vervallen.
De stappen zijn volgens topman Ralph Hamers nodig om, bij ultra-lage rentestanden, strenge kapitaaleisen en aanhoudende onzekerheid over regelgeving, blijvend te kunnen investeren in digitalisering. Hij merkte daarbij op dat "het dak moet worden gerepareerd als de zon schijnt''. Hamers benadrukte dat bij de reorganisatie sprake is van een "bruto-aantal''. "We nemen ook mensen aan wanneer en waar dat nodig is'', zo zei hij.
Internetbankieren rukt op
De reorganisatie bij ING staat niet op zich. Wereldwijd snijden banken al jaren fors in de werkgelegenheid, onder meer omdat door de opkomst van internetbankieren en andere digitale diensten steeds minder bankkantoren nodig zijn. Daarnaast moeten de kosten omlaag, omdat banken aan strengere kapitaaleisen moeten voldoen.
Een greep uit de afgelopen jaren in Nederland:
- ING schrapte in 2014 zelf al 1700 van de destijds 16.000 Nederlandse banen. Daarnaast verdween werkgelegenheid voor zo'n duizend externe krachten. Wereldwijd telt ING momenteel circa 52.000 werknemers, waarvan bijna 15.000 in Nederland.
- Rabobank kondigde eind vorig jaar het ontslag aan van zo'n 9000 werknemers. Eerdere reorganisaties sinds 2013 kostten al zo'n 10.000 banen. De nieuwe sanering treft vooral ondersteunende diensten. Rabobank telde medio dit jaar in totaal bijna 50.000 werknemers (fte), tegen 55.000 medio twee jaar eerder.
- ABN Amro liet onlangs weten dat er in de periode tot 2020 maximaal 1375 arbeidsplaatsen verdwijnen, ook vooral bij ondersteunende en controlerende functies zoals op personeelszaken, de financiële administratie en risicomanagement. In totaal werken daar een kleine 5000 medewerkers. ABN gaf aan de komende tijd te blijven kijken naar verdere besparingen, waardoor mogelijk nog meer arbeidsplaatsen kunnen komen te vervallen. ABN Amro had in 2015 in totaal 22.000 werknemers.
- Ook wereldwijd snijden banken flink in hun personeelsbestand. Zo verwacht het Duitse Commerzbank de komende jaren 9600 banen te schrappen, onder meer door een groot deel van de dienstverlening te automatiseren en afscheid te nemen van activiteiten die onvoldoende bijdragen aan stabiele resultaten. Aan de andere kant ontstaan 2300 nieuwe arbeidsplaatsen.
- De Britse keuze om de EU te verlaten gaat ten koste van duizenden banen bij bankconcern Lloyds. Lloyds schrapt in dat kader op voorhand 3000 banen extra, bovenop het eerder aangekondigde verlies van 9000 arbeidsplaatsen.